četvrtak, 26. svibnja 2011.

Slike -- Univerzitet "Džemal Bijedić" -- tražimo reakciju Valentina Inzka

MOSTAR -- Rektoir Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar, prof. dr. Ahmed Džubur povukao je danas ostavku, podnesenu u subotu, nakon dramatičnog i veoma emotivnog zbora više stotina zaposlenih na Univerzitetu, održanog u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka. Zboru su prisustvovali i predstavnici Sindikata univerzitetskih radnika, te studenata.

Podsjećanja radi, rektor Džubur i četiri prorektora podnijeli su ostavke iz protesta zbog, kako su naveli, ignorantskog odnosa od strane Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), a posebno ministra obrazovanja Esada Dželilovića, odnosno neuplaćivanja predviđenih budžetskih sredstava Univerzitetu, usljed čega je ova skoro 40 godina stara institucija dovedena do kolapsa.

Na današnjem skupu, rektor je, nakon snažnog zahtjeva svih zaposlenih, te sindikata i studenata, odlučio da povuče ostavku, zajedno sa prorektorima i da se nastavi borba za spas Univerziteta, odnosno za njegovu integraciju i dobijanje akreditacije, što će značiti opstanak ove institucije.

Sa skupa je upućen zahtjev da se preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi u konačnici Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) konačno preuzeo osnivačka prava nad Univerzitetom, što je po Dejtonskom mirovnom sporazumu bio dužan učiniti, te kako bi - kao preduslov tome - konačno u Skupštini HNK bio donesen Zakon o visokom obrazovanju, kojeg jedino HNK nema u cijeloj BiH.

Prisutni na skupu su tražili i hitnu smjenu i podnošenje krivične prijave protiv ministra Esada Dželilovića, jer je - kako tvrde - očito prekršio zakon time što nije ispoštovao odluke Skupštine HNK o isplatama sredstava iz budžetskog granta za Univerzitet "Džemal Bijedić".

Na kraju, traži se i hitan sastanak sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH, Valentinom Inzkom, pošto je u njegovoj nadležnosti višegodišnje ignoriranje i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, javljaju Vijesti.ba.

"Ne mogu ignorirati ovaj skup i ovu podršku. Nastavit ćemo zajedno ovu borbu. Kratko rečeno - povlačimo ostavke", rekao je uz ostalo na kraju skupa rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" prof. dr. Ahmed Džubur.

Inače, na početku zbora radnika Univerziteta, predsjednik Sindikata univerzitetskih radnika, doc. dr. Adnan Velagić saopćio je kako će zaposleni stupiti u generalni štrajk, ako stanje ostane ovakvo kakvo jeste, a to znači da "nećemo potpisati ovaj semestar, nećemo obaviti junsko-julske ispitne rokove i nećemo izvršiti upis studenata na Univerzitet, pa neka snosi odgovornost ko hoće za to". On je rekao kako ni nakon tri dana pregovora sa ministrom Dželilovićem, zajednički jezik nije pronađen.U svom prvom obraćanju rektor prof. dr. Ahmed Džubur ukazao je na "neshvatljiv, ignorantski odnos Vlade HNK, a prije svega Ministarstva obrazovanja" prema Univerzitetu.

"Ovo što je uradio Kolegij Rektorata, rektor i četiri prorektora, je predstavljalo simbolički čin, kojim smo željeli reći: 'evo, mi odlazimo, mi ne želimo biti dio priče koja ima savršeno jasan epilog - potpuno dovođenje Univerziteta u nezavidan položaj, proces integracije koji je apsolutno zaustavljen, akreditacija koja nema nikakve šanse i vrlo upitna budućnost Univerziteta", rekao je Džubur zaposlenima o podnesenoj ostavci.

Istakao je kako se iz stava vlasti može iščitati kako 300 porodica treba da se pomiri sa činjenicom da ne treba dobijati plate. "Aktuelni ministar kaže da se sve radi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Je li pozitivni zakonski propis da 300 univerzitetskih radnika nema platu? Je li pozitivni zakonski propis da mimo svih pravila, mimo Dejtonskog sporazuma, Univerzitet "Džemal Bijedić" jedini u BiH nema preuzeta osnivačka prava, da nema Zakona o visokom obrazovanju?", upitao je Džubur."Mi smo znači Društvo uzgajivača ptica, mi smo Filatelistički savez?", istakao je.

Osvrnuo se i na probleme unutar samog Univerziteta, spomenuvši "malu grupicu destruktivno nastrojenih ljudi na Univerzitetu". "Mali broj ljudi, koji je manji od 2 do 3 posto na ovom Univerzitetu, se žestoko bori protiv procesa integracije. Integracije će biti, sa nama ili bez nas i to je jedini uslov opstanka ovog Univerziteta", rekao je Džubur.

Apelirao je na sve one sa relativno bogatih fakulteta da razmisle je li bolje živjeti godinu do dvije sa izvanrednim primanjima, koja su kod pojedinaca iznosili i do 7.000 KM ili je bolje imati potpuno reguliran i stabilan status, sa platama koje dolikuju akademskoj zajednici.

Podsjetio je da je od početka godine od Vlade HNK trebalo biti uplaćeno 1,500.000 KM, a uplaćeno je do sada 750.000 KM. Naglasio je kako je Univerzitet juče dobio jedva tranšu za mjesec mart od 250.000 KM, a za april nisu nikako predviđeni za isplatu.

Posebno emotivan govor, koji je pobrao dugotrajan aplauz, održao je predsjednik Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić", Amir Šelo. On je rekao kako "oni koji nas predstavljaju uništavaju našu budućnost... Iz vlasti poručuju da Univerzitet treba ugasiti...".

Rekao je i kako su sa nekim dekanima imali žestoke okršaje zbog procesa intergracije, te je najavio da će takve ubuduće prozvati imenom i prezimenom. "To su kriminalci, takve ljude treba istjerati sa Univerziteta. A one koji se protive procesu integracije: gospodo izvolite, van zidina Sjevernog logora pravite svoje privatne fakultete", rekao je Šelo, za šta je dobio buran aplauz.

"Kakav je ovo grad? Kakvo je ovo društvo? Zar je ovo Džemal Bijedić, naš bivši premijer, zaslužio?", upitao je Šelo.

Postavio je pitanje i zar nije sramota sve ovo što se dešava i za borce koji su poginuli za kampus Univerziteta, bivši Sjeverni logor, a sada Univerzitetsko sportsko-rekreacioni centar, koji je ime dobio po Mithadu Hujduru Hujki, poginulom komandantu 41. mostarske brigade Armije RBiH, nositelju priznanja "Zlatni ljiljan".

"Zar su oni ovo zaslužili, poput brigadnog generala Mithada Hujdura Hujke?", upitao je Šelo.

(InfoNeretva)

0 comments:

Objavi komentar