srijeda, 24. kolovoza 2011.

Helez -- od 929 gubitnika boračkih invalidnina niko nije podnio tužbu protiv Vlade FBiH

MOSTAR -- Nakon današnje sjednice Vlade FBiH koja je održana u Mostaru predstavljeni su rezultati rada revizorskih timova na osnovu kojih će se napraviti značajne uštede u budžetu Federacije.

Takođe raspravljano je i o setu zakona o radu. Revizija boračkih invalidnina u vrlo kratkom roku dala je konkretne rezultate. Za period od tri mjeseca 2011.godine, tačnije u aprilu, maju i junu, iz ovog prava je izvedeno 929 korisnika što je za federalni budžet ušteda od 3,2 milona maraka.

Federalni ministar za pitanja boraca Zukan Helez kaže da nije u potpunosti zadovoljan efikasnošću timova koji provode reviziju pa je najavio kažnjavanje onih koji otaljavaju posao, a nagrađivanje onih koji dobro rade. Zbog čestih prigovora u javnosti o ukidanju invalidnina, Helez je naglasio da Federalno ministarstvo boraca ni jednog korisnika ne može do kraja izvest iz zakona. Zadnja instanca je sud. Od ovih 929 niko nije podnio tužbu, vjerovatno zato što znaju da smo mi u pravu, kaže Helez.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela odluku o raspisivanja javnog poziva za sve pravne osobe u BiH kojima nije uplaćeno penzijsko osiguranje, a pravni subjekt više ne postoji. Podatke će prikupiti Federalni zavod penzijskog osiguranja. Također, Vlada je utvrdila zakon o načinu izmirenju obaveza nastalih po osnovu zakona socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava i zaštite porodica sa djecom, prenosi FTV.

(InfoNeretva)

0 comments:

Objavi komentar