srijeda, 9. studenoga 2011.

VIDEO / SLIKE -- Imenovana nova Vlada HNK, podjele unutar SDA oko fotelja

MOSTAR -- Sa 45 minuta zakašnjenja, usljed brojnih unutarstranačkih konsultacija u SDA oko toga ko će zasjesti u ministarske fotelje, te usred nestanka struje uoči glasanja, Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) izglasala je danas novu Vladu kantona, koju čine ministri iz reda HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a.

Novina je da su u Vladu, za razliku od prethodnog mandata, ušle HDZ BiH i SDP.

Za ovakav sastav Vlade glasala su 23 zastupnika, 2 su bila suzdržana, dok je jedini "protiv" glasao zastupnik SDA, Zijat Mušić. On je, iako je član jedne od stranaka "Platforme", odbio podržati ovu Vladu, zbog činjenice da su u nju imenovani neki ljudi koji su već bili ministri u nekoliko mandata.

"Danas sam svojom odlukom ispoštovao svoj lični stav. Nekome na žalost, a nekome na sreću što se ovaj moj stav poklopio sa stavovima Gradskog odbora i Kadrovske komisije centrale SDA", izajvio je Mušić novinarima. On je istakao kako je smatrao da će u ovoj novoj vladi biti neki novi ljudi.

Sjednici nisu prisustvovali delegati iz reda Saveza za bolju budućnost (SBB), te jedan delegat iz HDZ-a 1990, javlja "StarMo.ba".

U novoj Vladi HNK su: ministar unutrašnjih poslova je Mario Šulenta (HDZ BiH), ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave je Radenko Mirić (SDP), ministar financija je Samir Hadžihuseinović (SDP), ministar prometa i veza Ilija Cvitanović (HDZ 1990), ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zlatko Hadžiomerović (SDA), ministar graditeljstva i prostornog uređenja Suad Hasandedić (SDA), ministar gospodarstva Amer Zagorčić (SDP), ministar zdravstva je Mladen Bošković (HDZ BiH), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović (HDZ BiH), ministar za pitanja branitelja je Marinko Petrić (HDZ 1990), a ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša je Semin Borić (SDA).

Inače, prije glasanja, Skupštini je plan rada iznio novi premijer Denis Lasić. On je među prioritete uvrstio rad na poboljšanju ekonomije, povećanju ukupnog društvenog proizvoda, otvaranju novih radnih mjesta, boljem poštivanju ljudskih prava, većoj toleranciji, te je kao prioritetne oblasti - među ostalim - spomenuo energetiku i turizam.


 
Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Skupštini HNK-a je izjavio da će vrijeme pokazati kako će ova Vlada raditi, ali kako očekuje da će biti timska i profesionalna.
 
Nakon pauze u radu Skupštine HNK, novoizabrani ministri su položili svečanu zakletvu.

(InfoNeretva)

0 comments:

Objavi komentar