SLIKE / SNIJEG -- MOSTAR "PRESELIO" NA IGMAN

MOSTAR -- Mostarci su jutros pogledali kroz prozor i na trenutak pomislili da su negdje na zimovanju na Igmanu. Međutim, nakon svega nekoliko sekundi i prisjećanja da materijalna situacija...

VIDEO / Jak vjetar u Mostaru -- "Srećom nije bilo stradalih"

MOSTAR -- Orkanski vjetar, koji je u petak uveče i u noći između petka i subote puhao na širem mostarskom području, nanio je ogromne štete na više objekata na prostoru Univerzitetskog...

SLIKE -- Uraganski vjetar "harao" po Mostaru!

MOSTAR -- Orkanski vjetar, koji je u petak uveče i u noći između petka i subote puhao na širem mostarskom području, nanio je ogromne štete na više objekata na prostoru Univerzitetskog...

UDARNA VIJEST -- Velika tučnjava u Fejićevoj

MOSTAR -- Nešto prije 14 sati, u Fejićevoj ulici - pješačkoj zoni, jednoj od najfrekventnijih u gradu - došlo je do tučnjave u kojoj je učestvovalo više osoba...

Vjetroelektrane -- Podveležje na proljeće gradilište!?

MOSTAR -- Izgradnja vjetroparka Podveležje, projekta vrijednog 125 miliona maraka, trebala bi krenuti na proljeće, potvrđeno je "Dnevnom listu" iz više izvora...

subota, 12. studenoga 2011.

S jedne strane plavo-žute zastave, s druge crvene kockice, između - policija!

MOSTAR -- Još dok je autobus s reprezentativcima Bosne i Hercegovine ulazio u Zenicu gradom je vladala euforična atmosfera, a igrači su se šalili da ovaj nadasve zanimljivi datum, “11. 11. 2011.”, treba obilježiti kao dan kada se u isto vrijeme slavi Božić, Bajram i Dan državnosti.

slika -- Dnevni list

U doista prazničnoj atmosferi bilo je teško ostati ravnodušan i onome tko ne prati sport, a kamoli igračima i izborniku Safetu Sušiću, kojima su građani Zenice, ali i drugih većih, manjih i najmanjih, bosanskih i hercegovačkih gradova pjevali pjesme i postavljali navijačke rekvizite po trgovima i kafićima u kojima se uživo pratio susret s Portugalom.

Jučer su “najgore” prošli vlasnici tvrtki, čiji su radnici mahom ranije napuštali radna mjesta u želji da se na vrijeme opskrbe navijačkim rekvizitima, najčešće u vidu piva, roštilja i meze. No, to im nije teško padalo na dan kada je veći dio građana BiH doista zaboravio na svoje svakodnevne probleme i uživao u nekoliko sati euforije koja je u biti pokazala i jedno drugo, ljepše lice BiH, ne ono uobičajeno politički tmurno, radnički teško, ljudski tužno…

Euforija koja obično zavlada kada reprezentacija igra odlučujuće utakmice, među ljubiteljima bh. momčadi pobudi i “umjetničko” nadahnuće pa su tako kuhari po restoranima prilagodili jelovnike sportskom događaju.

'Rahimićev ćevap', 'bolonjez od Pandže', 'grah s Papcom', 'rižoto od Mujdže' i slično, a ništa “bolje” nisu prošli ni Portugalci, pa je tako Nani iz Manchester Uniteda pripreman kao “juneći Nani s jajetom”, a njihov izbornik posluživan je kao egzotični “grah Bento” po cijeni od 3,5 maraka.

Zanimljivo, “grah Bento” je za marku i pol jeftiniji od “graha Papac”, čime su kuhari pokazivali koga više cijene. Također, Nani, čija je tržišna vrijednost 29 milijuna eura, kod bh. kuhara procijenjen je na, za domaće uvjete, vrtoglavih sedam maraka!

Glavna zvijezda Portugala Cristiano Ronaldo i nije bio posebno oduševljen Zenicom, po noći mu navijači nisu dali spavati pjevajući mu pod prozorom “Messi, Messi”, a na treningu su ga ometali laserskim zrakama na što im je on odgovorio kao pravi “Balkanac” – srednjim prstom.

Inače, Ronaldo je cijelo vrijeme boravka u Zenici bio vidno nervozan jer nije “adekvatno” dočekan, onako kako priliči nekomu tko na računu ima pedesetak milijuna eura. Portugalski, ali i španjolski mediji o BiH su pisali posprdnim rječnikom, a teren Bilinog Polja nazvali su “autentičnim krumpirištem” koje prijeti Ronaldovim skupocjenim nogama, piše “Dnevni list".

Inače, ovo je treći put u povijesti da se Bosna i Hercegovina našla u rijetko viđenoj euforiji zbog nogometne reprezentacije. Prvi put s Blažom Sliškovićem 2003., drugi put s Miroslavom Blaževićem 2009. Ni Slišković ni Blažević nisu uspjeli prijeći prag, a Safet Sušić će za tri dana (15. studenog) u Lisabonu znati hoće li se pridružiti njima dvojici ili će postati prvi izbornik u povijesti BiH koji je reprezentaciju odveo na veliko natjecanje. Kako god bude, jasno je da je ovih dana bio traženiji od kakvog predsjednika.

Zanimljivo je bilo u Hercegovini i srednjoj Bosni, posebno u Mostaru, ali i u Stocu, Uskoplju, Bugojnu, Vitezu…, gdje se uz BiH – Portugal pratio i susret Turske i Hrvatske. S jedne “strane” plavo-žute zastave, s druge crvene kockice. A između, dakako, policija! Prijašnja loša iskustva kada istovremeno igraju BiH i Hrvatska natjerala su tijela reda da i sinoć do kasno ordiniraju gradom i brinu se da “obični” građani ne trpe ispade huligana.

Jer, u prošlosti se znalo dogoditi da se nenadano na ulicama Mostara pojave navijači Turske, Brazila, Portugala, Francuske…

Po brojnim gradovima u BiH u kojima žive Hrvati sinoć se slavilo do kasno u noć. Pobjeda nad Turskom u Istanbulu (3:0) razgalila je navijačka grla, navijačke i domoljubne pjesme pjevale su se do ranih jutarnjih sati.

Posebno je živo bilo u Mostaru gdje su hrvatski navijači blokirali glavnu gradsku prometnicu (Ulica Kralja Tomislava) i slavili. Slično je bilo i na istočnoj obali grada na Neretvi gdje remi s Portugalom nije shvaćen tragično.

Navijačke skupine bile su pod budnim okom policijskih snaga koje do zaključenja ovoga broja “Dnevnog lista” (23.00) nisu dozvolile razbuktavanje sukoba. Navijači su na Rondou u Mostaru razbili i kameru snimatelju s televizije TV1, bilo je i pojedinačnih “čarki” te gađanja policije kamenicama i bocama, ali policija je brzom reakcijom i grupiranjem na Rondou spriječila stotinjak navijača da naprave veći nered.

Inače, na verbalnom udaru našle su se i druge novinarske ekipe koju su bile na licu mjesta.

(InfoNeretva)

Žuljević: Prošlo je vrijeme lažnog nacionalizma!

MOSTAR -- Život na kredit koji će vraćati buduće generacije mora prestati. Vrijeme nesretnog populizma obojenog lažnim nacionalizmom koji živimo posljednjih 10 godina mora ostati iza nas, jer smo svakodnevno živeći svoje živote postali svjesni štete koju je napravio.

Ovo je, uz ostalo, u specijalnom intervjuu za "StarMo" izjavio Aner Žuljević, prvi čovjek Kantonalnog odbora (KO) SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i zastupnik SDP-a u Skupštini HNK-a.

Poznat je po otvorenim javnim istupima, u kojima - bez mnogo uvijanja - govori o ključnim problemima koji tište građane HNK-a. U razgovoru za "StarMo", Žuljević je rekao kako će SDP održati obećanje i napustiti tek formiranu kantonalnu vlast, ukoliko nova Vlada HNK postane nefunkcionalna i svrha sama sebi.

StarMo: Gospodine Žuljević, kockice izgleda Vlade HNK su posložene i zna se ko će i u kojoj mjeri učestvovati u kantonalnoj vlasti. Vlast je konačno uspostavljena nakon više od godinu dana od općih izbora, čime je oboren još jedan neslavni rekord u ovom Kantonu. Kako objašnjavate, zašto je to tako moralo biti?

Žuljević: Nažalost, historija je pokazala da se mnoge stvari u političkom životu viših nivoa vlasti lome preko leđa politike, pa tako i samih građana HNK. Potpuno identična situacija se desila i nakon zadnjih izbora. Gotovo šest mjeseci HNK je bio talac politike dva HDZ-a kroz blokadu izbora delegata u Dom naroda FBiH, tako da su službeni pregovori o uspostavi vlasti počeli tek u augustu 2011. godine. Što se tiče SDP-a, mi smo od početka imali jasnu pregovaračku platformu koja je bila zasnovana na dva principa: da buduća koalicija mora imati programski dokument i da SDP kroz izbor resora omogući implementaciju svojih predizbornih politika. Oba principa su ispoštovana u pregovorima koji su trajali manje od dva mjeseca. Kad se sve uzme u obzir, da  nije bilo blokada oko delegata u Dom naroda i uvezivanje vlasti u HNK i SBK mi smo mogli realno imati vlast početkom februara. Međutim, vlast je kompozicija više političkih faktora, tako da SDP ne osjeća apsolutno nikakvu odgovornost  za propuštenu godinu nakon izbora.

StarMo: Nakon svega, vlast čine dvije stranke “Platforme” - SDP i SDA, te dva HDZ-a, reklo bi se, dva suprotstavljena tabora, makar kada se radi o nivou Federacije BiH. Kako očekujete da će to funkcionirati?

Žuljević: Naš stav je po tom pitanju od početka jasan. HNK ima svoj ustav, svoje direktno izabrane zastupnike, i sada izvršnu vlast koju očekuje veliki broj problema s kojima se svakodnevno sučava obični čovjek u Kantonu. Ako svi partneri vladajuće koalicije iskreno prihvate realizaciju programskog dokumenta, onda sa sigurnošću možemo reći da imamo šta raditi naredne tri godine samo u okviru onih stvari koje smo definirali kao prioritete i zajednički potpisali, a odnose se na probleme zapošljavanja, nelikvidnosti zdravstva, obrazovnog sistema, socijelne zaštite, koncesija itd.

StarMo: Godina dana je već izgubljena, problemi su se nagomilali - tačnije njih je ionako bilo, a sad ih je još više zbog rada Vlade HNK u tzv. “tehničkom mandatu”. Ima li uopće vremena, a posebno s obzirom na raznolikost nove vlasti, da se nešto uradi?

Žuljević: Vrijeme je sigurno izgubljeno, ali ova vlada HNK na čelu sa Premijerom ima i želje i znanja da u narednom periodu zajedno sa Skupštinom HNK intenzivira rješavanje ključnih problema, te na taj način nadoknadi propušteno koliko je to moguće spram realnih okolnosti. Radi javnosti je bitno istaći da u prethodnom sazivu i kad smo imali vlast nije postojao značajan reformski kurs, što je bilo moguće vidjeti kroz rijetko održavanje Skupština, a Vlada je isključivo donosila odluke o raspodjeli budžetskog novca. Mi očekujemo od ove vlasti, u što ne sumnjamo, s obzirom da je i sam Premijer iskazao odlučnost, donošenje ključnih dugoročnih strateških dokumenata u više oblasti, a sve u  aktivnoj saradnji sa akademskom zajednicom našeg Kantona.

StarMo: Da li Vi već imate konkretan plan šta uraditi? Šta su prioriteti nove vlasti, pa da tzv. “obični” građani osjete neke promjene, poboljšanja? Jeste li o tome već razgovarali sa koalicionim partnerima, s kojima će Vaša stranka činiti vlast u HNK?

Žuljević: Ono što mi u SDP-u smatramo najvećim prioritetom i što je dio zajedničkog dokumenta vladajuće koalicije jeste finansijska stabilizacija kantona kroz okončavanje višegodišnje politike nerealnog trošenja iznad finansijskih mogućnosti Kantona. Život na kredit koji će vraćati buduće generacije mora prestati. Nelikvidnost HNK od preko 33 miliona KM sa tendencijom rasta je izuzetno težak problem koje prošle vlasti ostavljaju u nasljedstvo, stoga nam prestoji ozbiljno restrukturiranje budžeta u smislu finansiranja zakonskih obaveza Kantona kroz ozbiljnu racionalizaciju i iznalaženje rješenja za ojačavanje prihodovne strane čime bi se u mandatnom periodu postepeno sanirali gubici neodgovornog rada prethodnih vlada. Vrlo je važno navesti da ustavna obaveza vlasti nije samo briga o budžetskim korisnicima što je višegodišnja praksa, nego i stvaranje uslova za onih 35.000 ljudi koji su trenutno nezaposleni i čekaju svoju šansu da kreativno učestvuju u razvoju zajednice u kojoj žive, stoga i očekujemo od nove vlasti da na tom principu planira svoje buduće poteze.

StarMo: Jedno, nažalost, nezaobilazno pitanje. Već za manje od dva mjeseca ulazimo opet u novu izbornu godinu. Slijede, dakle, općinski izbori. Bojite li se da bi to moglo utjecati na rad nove vlasti, s obzirom na to da je - kod većine stranaka - postao skoro pa običaj da se uoči izbora, bili oni opći ili lokalni, “ne talasa” kako se ne bi nekim potezom izgubilo birače, a sve se snage usmjere u kampanju?

Žuljević: Potpuno sam svjestan izazova izborne godine, jer je historija pokazala da su te godine često bile kako izgubljene tako i štetne, jer su tada budžeti bili predizborni instrument i kreirani najvećim dijelom nerealno i potrošački.  Što se tiče SDP-a, mi smatramo da ova Vlada zbog gomile problema taj luksuz sebi ne može dopustiti, a mi smo potpuno spremni biti dio reformske vlade bez obzira kako će se to odraziti na lokalne izbore. Jedno je sigurno da nema čarobnih rješenja preko noći, i zbog toga ovu vladu čekaju teški potezi čije efekte građani mogu dugoročno osjetiti. Moj je lični stav da će eventualna promjena modela obnašanja vlasti kroz veću transparentnost stvoriti osnovu uzajamnog razumjevanja kako vlasti, socijalnih partnera, tako i građana za provođenje teških reformskih poteza. Trenutna situacija traži političare lidere koji imaju dugoročnu viziju potpuno svjesne da im zbog određenih poteza trenutno neshvaćenih i neprihvaćenih politička popularnost može dramatično varirati. Vrijeme nesretnog populizma obojenog lažnim nacionalizmom koji živimo posljednjih 10 godina mora ostati iza nas, jer smo svakodnevno živeći svoje živote postali svjesni štete koju je napravio.

StarMo: Mada je nezahvalno govoriti o tome “šta bi bilo, kad bi bilo” ili “šta bi moglo biti”, no Vi ste u više navrata upozoravali da ne želite biti samo matematički zbir u vlasti, te samo uzimati beneficije praktrično za nerad. Namjeravate li povući, takoreći, radikalne poteze i eventualno istupiti iz vladajuće koalicije u HNK ako stvari ne budu išle u pravcu rješavanja nagomilanih problema, nego samo pukog tavorenja do sljedećih općih izbora?

Žuljević: Naravno, SDP HNK je zbog izbornog rezultata od preko 15.000 glasova i očekivanja naših glasača imao obavezu da kroz pregovore pokuša ostvariti uticaj u budućoj izvršnoj vlasti s ciljem implementacije svojih predizbornih obećanja dokumentiranih u našim politikama koje smo radili gotovo dvije godine sa preko 10.000 ljudi. Naš stav je jasan i više puta već javno izrečen, a to je da ukoliko ova Vlada nastavi kontinuitet valjanja u blatu prakse poznate prethodnih 10 godina, netransparentnosti, neodgovornosti, varanja na način da se udruže dva partnera protiv trećeg i tako postane nefunkcionalna tj. sama sebi svrha, SDP će razmotriti svako svoje dalje učešće u vlasti. Mi smo svojim ulaskom u vlast otvorili put implementaciji naših rješenja, a od naših partnera će ovisiti koliko ćemo međusobnim uvažavanjem i suočavanjem vlastitih rješenja poboljšati život običnom čovjeku. Na kraju mislim da je interes svih naroda i građana u HNK da buduće vrijeme zbog teškoće situacije u kojoj se nalazimo postane vrijeme suočavanja kreativne pameti, a ne destrukcije. Na kraju ostavimo vremenu da se ova Vlada kroz svoj rad pokaže. Ona je spoj mladosti i iskustva. Pred nama svima, a posebno pred ovom Vladom je puno teških trenutaka i političkih izazova, ali Premijer i svi ministri imaju punu podršku SDP-a u okviru realizacije dokumentiranih i potpisanih reformskih prioriteta. Očekujemo da danom potvrđivanja Vlade prestane politizacija, te da u budućem periodu budu prepoznati kao odgovorna i profesionalna vlada u kojoj će svaki ministar biti ministar svih građana Kantona bez obzira iz koje stranke ili naroda dolazio.

(InfoNeretva)

Bošnjak -- 150 hrvatskih navijača napalo, niko nije priveden

MOSTAR -- Grupa od 150 hrvatskih navijača sinoć je na mostarskom trgu Rondo napala policijsku patrolu, bacajući kamenje i tvrde predmete, ali u incidentu nije bilo povrijeđenih, potvrdio je "Srni" načelnik Kriminalističke policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak.

On je rekao da su se navijači povukli kada su kolegama u pomoć pristigli pripadnici Specijalne policije, te dodao da je prilikom incidenta oštećeno jedno policijsko vozilo, a kamermanu TV1 oteta kamera.

Bošnjak je istakao da je osoba koja je napala kamermana identificirana, ali da u sinoćnjem incidentu niko nije priveden, prenosi "Blic.rs".

On je naveo da je do sukoba dvije grupe navijača došlo u Rami, gdje je u incidentu, u kojem je učestvovao manji broj osoba, razbijen jedan kafić.

Incident se dogodio nakon fudbalske utakmice između reprezentacija Turske i Hrvatske u Istambulu, koja je završena pobjedom Hrvatske 3:0, a nakon čega su na mostarske ulice izašli navijači Hrvatske, koji su slavili.

U Mostaru, u kojem su sinoć bile pojačane policijske mjere zbog odigravanja fudbalskih utakmica BiH - Portugal i Turska - Hrvatska, nije bilo sukoba navijača BiH i Hrvatske.

(InfoNeretva)

petak, 11. studenoga 2011.

UDARNA VIJEST -- Neredi u Mostaru, napadnuta novinarska ekipa

MOSTAR -- Ni ovoga puta nakon utakmice Turska-Hrvatska nije bilo mira u Mostaru. Večeras nešto oko 22 sata i 30 minuta došlo je do sukoba navijača hrvatske reprezentacije u zapadnom dijelu Mostara sa policijom, a tom prilikom napadnuta je novinarsko-tehnička ekipa televizije "TV1".

Kako saznajemo, huligani su kamenicama zasuli policiju, te  navedenu TV-ekipu, koja se tu zatekla. Potom je fizički napadnut kamerman TV1, koji je zadobio udarac šakom u lice.

Tom prilikom razbijena je i kamera televizijske ekipe. Brzom intervencijom policije spriječene su još teže posljedice napada huligana na novinare. Sve se desilo na mostarskom trgu Rondo.

Dolaskom specijalne policijske jedinice, huligani su se povukli u pravcu Starog Veležovog ogrališta.

(InfoNeretva)

 

Lasić -- Dogovorili smo se da ne idemo u “prebrojavanje krvnih zrnaca”

MOSTAR -- Denis Lasić, premijer HNŽ-a koji je nakon punih trinaest mjeseci od izbora preuzeo vlast u županiji, kaže kako izvršnu vlast čeka ogromni posao, ali da je nova vlast spremna “zasukati rukave” i početi ozbiljno raditi.

U intervjuu za “Dnevni list” Lasić najavljuje kako će glavni zadatak njegove Vlade biti da što prije napravi neke pozitivne korake k gospodarskom oživljenju županije. Bez obzira na odugovlačenje oko uspostave vlasti i neizvjesnost do zadnjeg trenutka oko imenovanja pojedinih ministara, kaže da je zadovoljan odabirom ministara.

- Zadovoljan sam odabirom, jer Vladu čine četiri stranke. Bez obzira što si mandatar, ne možeš se toliko unositi u kadrove koji će ti doći. Još ranije sam se raspitivao, a na sjednici i sam vidio kako se radi o mladim i stručnim ljudima, koji su spremni raditi, pa sam uvjeren kako će u vrlo skoro vrijeme biti pozitivnih koraka. Posla je mnogo pred nama. Čekaju nas dugovi i sudske tužbe te tko zna što još, možda ni sami nismo svjesni. Nažalost, nećemo imati puno ni vremena za analizu, pa ćemo u koraku morati sve rješavati.

Preuzimate županiju u vrlo teškoj financijskoj situaciji. Poznato je kako se dugovi HNŽ-a kreću više od 30 milijuna maraka. Koje mjere namjeravate poduzeti po tom pitanju?

- Ne bježimo od toga hoće li mjera štednje biti sistematizacija, smanjenje plaća ili neki drugi rezovi, no to će biti zadnje što ćemo napraviti. Prije toga ćemo pokušati napraviti neke druge uštede i popraviti prihodovnu stranu proračuna. 

Koji će biti prvi koraci nove Vlade?

- Moramo što prije donijeti brzi rebalans proračuna i odmah krenuti u izradu proračuna za iduću godinu. U tom proračunu ćemo pokušati vratiti što više stavki koje su se s vremenom izgubile, poput medija, kulture, sporta, parkova prirode ili grantova za pojedine općine.

Na čemu će se bazirati razvoj županije? Imate li neki program?

- Još na imenovanju nove Vlade iznio sam program koji će se bazirati na gospodarstvu; razvoju malog i srednjeg poduzetništva, obrazovanja, poljoprivrede, energetike i upravljanja prirodnim resursima te posebice na turizmu. Turizam vidim kao jednu od bitnijih stavki na kojoj se može pojačati prihodovna strana proračuna. Isto tako, prihodi se mogu značajno popraviti na koncesijama. Problem je što još uvijek nema zakonske regulative o koncesijama. A najvećim problemom smatram administrativne prepreke koje sve usporavaju i na tome moramo značajnije poraditi. 

Kad ste pravili vlast, što ste konkretno dogovorili oko raspodjele agencija, zavoda, službi... čija vodstva postavlja i razrješuje županijska Vlada?

- Dogovorili smo se da se zasad s time ne zamaramo i da ne idemo u “prebrojavanje krvnih zrnaca”. Agencije, službe i zavodi će ostati u dosadašnjem nacionalnom balansu. Što se tiče “h” pozicije, mi s HDZ-om 1990. imamo interni dogovor da jedna trećina pripadne njima, a ostale dvije nama.

Što je sa Zavodom zdravstvenog osiguranja koji upravlja sa zdravstvenim fondom od 118 milijuna maraka? Kome će on pripasti?

- Sad sve stoji isto. Idemo prvo u brzu analizu i saniranje postojećeg stanja. Ne patimo od toga da odmah i pod svaku cijenu sve mijenjamo.

Kad je HDZ 1990. prije četiri godine došao na vlast, odmah je s mjesta direktora ZZO-a HNŽ-a smijenio Radu Bošnjaka i na njegovo mjesto postavio Lelu Arapović. Hoćete li Vi smijeniti Lelu Arapović?

- Vodit ćemo se elementima struke, znat ćemo zaštititi i cijeniti tko smo, što smo i odakle dolazimo. No, nećemo pod svaku cijenu robovati da pošto-poto bude netko naš.

Jeste li odabrali svoj tim koji će raditi s Vama?

- Očigledno je da će mi trebati pomoć financijskih i gospodarstvenih stručnjaka. Gledat ću da to budu savjetnici u pravom smislu riječi, a ne samo savjetnici radi broja i zadovoljavanja nekih uskih osobnih i stranačkih interesa. 

Kad ćete imenovati svoje savjetnike? I na koliko savjetnika imate pravo?

- Mislim da će mi vrlo skoro trebati stručnjaci iz pojedinih domena tako da bi ubrzo trebao imenovati savjetnike. Dosad je premijer imao pravo na tri, a ministri na dva savjetnika. 

Govorilo se kako je jedan od uvjeta da nitko od starih ministara neće ostati, a ipak Semin Borić je ostao ministar i to po treći puta uzastopice. Kako to komentirate?

- To je unutarnja stvar SDA. Borić je bio najbezbolnije prijelazno rješenje. Bilo je prijepora unutar SDA i zastupnici su se između sebe podijelili, tako da je četvero bilo za njegovo imenovanje, a jedan protiv. Mislim da je Borić kvalitetna osoba, s velikim iskustvom, koje će dobro pomoći ovom jednom novom i mladom timu.

Kako komentirate da u novoj Vladi HNŽ-a nema ni jedne žene?

- Tako je na kraju ispalo. Svatko je iz svog kuta predlagao kandidate. Nisam mogao učiniti ništa više po tom pitanju. Nadam se kako ćemo u nekim drugim imenovanjima u dogledno vrijeme to ispraviti. 

(InfoNeretva)

 

VIDEO / SLIKE -- Atmosfera u Mostaru uoči baraža

MOSTAR -- Nešto prije 18 sati večeras ulice velikog dijela Mostara bile su skoro pa polupuste. Očito se sve spremalo za dvije velike utakmice baraža za plasman na Evropsko nogometno prvenstvo, koje će se sljedeće godine održati u Poljskoj i Ukrajini.

Po kafićima i drugim mjestima po gradu, gdje će navijači i svi ljubitelji nogometa gledati utakmice, bilo je skoro prazno, ali to je zato što su vršene posljednje pripreme za zajedničko navijanje. Navijači se očekuju oko 19 sati.

3_mostar_uoci_baraza

Podsjetimo, večeras se u Zenici igra prva utakmica baraža između BiH i Portugala, dok susjedna Hrvatska gostuje kod Turske. Riječ je o starim “razmiricama” između ovih selekcija. Upravo je Portugal prije dvije godine u baražu izbacio BiH i plasirao se na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, dok je baš Turska prije tri godine na EP-u zadala težak poraz Hrvatskoj, preokretom u zadnjim sekundama meča.

2_mostar_uoci_baraza

A i videu, kojem možete pogledati ovdje, donosimo kakva je atmosfera vladala širom BiH.

1_mostar_uoci_baraza

(InfoNeretva)

Napadač iz Jasenice -- Buhovac se branio šutnjom

MOSTAR – Zdenko Buhovac koji je u prigradskom naselju Gornja Jasenica u utorak teško ranio svoju braću Marinka i Darija predan je jučer u nadležnost Županijskog tužiteljstva gdje ga je ispitala tužiteljica Irena Drinovac.

Nakon 24 sata koja je proveo na kriminalističkoj obradi u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije, Buhovac se branio šutnjom. "Dnevni list" doznaje da nije pretjerano surađivao s istražiteljima koji su sklapali mozaik pucnjave i njegovog kretanja nakon bijega.

Buhovcu su na teret stavlja pet kaznenih djela i to četiri pokušaja ubojstva i kazneno djelo nedopuštenog držanja oružja i eksplozivnih tvari.

Nijaz Mehmedbašić, glavni tužitelj Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije rekao je "Dnevnom listu" da je stavljen prijedlog da se Buhovcu odredi mjera pritvora i da će Županijski sud vjerojatno taj prijedlog i prihvatiti s obzirom na težinu kaznenog djela i načina njegovog izvršenja.

Tužiteljica Irena Drinovac potvrdila je u izjavi za "Dnevni list" da se Buhovcu na teret stavlja pet kaznenih djela i to četiri pokušaja ubojstva i nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari.

“Pokušaji ubojstva idu po osobama, dakle, dva su pokušaja ubojstva braće i dva pokušaja ubojstva ovlaštenih službenih osoba, jer su se u policijskoj ophodnji nalazila dva policajca”, pojasnila je tužiteljica Drinovac.

Jučer u poslijepodnevnim satima u Županijskom sudu u Mostaru održano je i ročište na kojem se raspravljalo o prijedlogu Tužiteljstva. Mladen Jurišić, sudac za prethodno saslušanje, odredio je Buhovcu 30-dnevni pritvor iz razloga koji su i navedeni u prijedlogu Tužiteljstva.

Osumnjičenom je po službenoj dužnosti dodijeljena odvjetnica Vikica Andrić iz Mostara koja se protivila određivanju pritvora.

Buhovac je u utorak oko 13.30 sati nakon prepirke i sukoba s braćom uzeo automatsku pušku i obojicu ih ranio. Marinko je zadobio prostrijelnu ranu trbušne šupljine, a Dario natkoljenice. Po dolasku policijske ophodnje pred kuću, Buhovac je ispalio nekoliko hitaca i na policajce nakon čega je pobjegao u brdo iznad kuće.

Nakon osamnaest sati bijega pred Specijalnom policijom i Interventnom postrojbom Policijske uprave Mostar, Buhovca je u srijedu ujutro uhitila policijska ophodnja Policijske postaje Čitluk u mjestu Slipčići kod Mostara.

(InfoNeretva)

Poštenom pronalazaču Muameru Brekalu pomogao Nikola Špirić!

MOSTAR -- Nikola Špirić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, donirao je dvije tisuće maraka “poštenom pronalazaču” Muameru Brekalu iz Mostara, koji prolazi kroz teško životno razdoblje, jer nema posla, a dijagnosticirana mu je diskus hernija, te bi morao što prije u rehabilitacijske toplice, a za to nema novca. 

Brekalo je javnosti itekako poznat po dobrom i nesvakidašnjem djelu od prije pola godine, kada je na parkiralištu u blizini autobusnog kolodvora pronašao torbu sa 74 tisuće marka, te novac vratio vlasniku, iako bi mu spomenuti novac riješio mnoge privatne probleme. 

Brekalo je nakon povratka novca postao svojevrsna zvijezda u medijima, a onda kad je njemu zatrebala pomoć, svi su mu okrenuli leđa. Brekalo je zbog bolesti završio u bolnici, a pomoć mu je među prvi pružio predsjedatelj Vijeća ministara BiH, piše "Dnevni list".

"Mnogo sam zahvalan što uistinu ima dobrih ljudi. Nisam mogao vjerovati kada me kontaktirao gospodin Špirić i kazao kako će mi financijski pomoći. Mislio sam da se netko šali sa mnom. Uplatio mi je na račun dvije tisuće maraka i hvala mu na tome, iznimno sam mu zahvalan, spomenuti novac će mi mnogo pomoći", kazao je Brekalo. Posebno je istaknuo kako mu je ova humana gesta vratila vjeru u ljude. Tvrdi i to kako 14. studenoga planira ići u rehabilitacijske toplice na liječenje, gdje će se zadržati 10 dana, a put i boravak mu je platila organizacija iz Bijelog Polja. 

Terapija u toplicama će mu mnogo pomoći i olakšati trenutačno stanje kralješnice, tvrdi Brekalo, nakon čega će se ponovno aktivirati na traženju posla, jer si ne može dopustiti da ne radi iako bi trebao mirovati. 

Podsjetimo, od 2008. ima problema s kralješnicom, već tada mu je liječnik kazao da je ne smije opterećivati, da ne bi smio ništa teško dizati, no sebi nije mogao dopustiti mirovanje, jer je morao raditi kako bi preživljavao i prehranjivao obitelj. 

Vezanu vijest pročitajte ovdje.

(InfoNeretva)

VIDEO / Prva sjednica Vlade HNK -- “Što prije vidjeti u kojem se minusu nalazi Kanton”

MOSTAR -- Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja je  prije dva dana imenovana na zasjedanju Skupštine HNK, održala je danas u Mostaru prvu sjednicu.

Sjednica je bila više protokolarnog karaktera, pošto je ova prilika iskorištena za predstavljanje sastava nove vlade medijima.

Premijer HNK Denis Lasić je na pres-konferenciji saopćio kako očekuje da će novoimenovana vlada raditi kao tim, te uspješno odgovoriti na sve izazove koji stoje pred njom.

“Svi ministri su dobili zadaću da u što kraćem roku izvrše analizu, kako bi došli do konkretnih pokazatelja, koje su to brojke i u kojem se minusu nalazi ova županija.

Ono što ćemo prvo uraditi je to da putem rebalansa proračuna zatvorimo ovu godinu, a istovremeno da radimo u punoj pripremi proračun za 2012. godinu. 

Nadam se da ćemo taj proračun donijeti pravovremeno i da ćemo samim tim pokazati otklon prema nekim prijašnjim vremenima, odnosno da će taj proračun biti pravovremeno donesen”, rekao je među ostalim tom prilikom Denis Lasić.

Rečeno je i kako je u većini ministarstava već izvršena primopredaja dužnosti. Vlada bi ponovo trebala zasjedati naredne sedmice, kada bi se trabao dobiti konkretniji uvid u stanje u Vladi i ministarstvima.

(InfoNeretva)

četvrtak, 10. studenoga 2011.

Izbjeglice u svom gradu -- “Rade zgrade u kojima ima najmanji broj povratnika!”

MOSTAR -- Završni radovi na rekonstrukciji osam u ratu porušenih zgrada u nekadašnjoj Ulici Alekse Šantića i na Bulevaru bi koncem ovog mjeseca trebali biti okončani. 

slika -- obnova zgrada u Šantićevoj (arhiva, ilustracija)

Spomenuti radovi podrazumijevaju dovod elektro i vodovodne instalacije u stubišta. Riječ je o zgradama na adresi Šantićeva 8, 23 i 64, Crna ulica ulaz broj 8 i 10 te Liska ulica 21 i Rodoč 4 i 6, a iste se trebaju dovesti u 'roch bau' izvedbu kako bi se stanovi kao takvi mogli dodijeliti stanarima.


Prema riječima voditelja Službe za visokogradnju Mire Kordića, ovih dana se radi na postavljanju priključaka.      

“Preostao je još taj dio posla oko postavljanja priključaka kako bi ključeve mogli predati budućim stanarima. Ukoliko ne bude nikakvih smetnji prilikom ovog dijela posla, a nadam se da neće, 58 ključeva bi trebalo biti predano koncem ovog mjeseca. Sasvim realno je da se to dogodi jer su ostali radovi privedeni kraju”, kazao je Kordić, piše “Dnevni list”.

Podsjetimo, radovi su neko vrijeme bili obustavljeni zbog nedostatka sredstava, no ista su osigurana u visini od 300 tisuća maraka, što će biti dovoljno da se zgrade dovedu u spomenutu fazu. Kordić je spomenuo i to kako je upravo ovih osam spomenutih zgrada izabrano jer je za iste postojalo najveće zanimanje za povratak. 

No, predsjednik Udruženja raseljenih i izbjeglih osoba iz Mostara “Moj dom” Muradif Kurtović se s tim ne slaže te tvrdi kako se zapravo rade zgrade u kojima ima najmanji broj povratnika. I tako dok traje rekonstrukcija, kruže razne priče, a jedna od njih je kako stanari neće prihvatiti ključeve jer su stanovi u 'roch bau' izvedbi. Hoće li prihvati stanove u spomenutoj izvedbi ili ne, ostaje za vidjeti. 

Mada nema sumnje kako radovi uistinu jesu trajali dugo, čak za one koji čekaju useljenje i mnogo više, ali izvršitelji istih tvrde kako su radili u skladu s mogućnostima te da nije moglo drukčije.

Kordić je istaknuo i to kako usporedno rade na pripremama za nastavak radova na dijelu preostalih zgrada, iako sredstva nisu odobrena za iste.   

“Mada još nisu osigurana sredstva za nastavak radova, mi smo već krenuli s pripremama za iste, te polažemo nadu da će se rebalansom za ovu godinu iznaći neka sredstva za početak radova”, rekao je Kordić. 

No, kada će biti u potpunosti okončani radovi na ostalim zgradama jako je upitno. Samim tim je potpuno neizvjesno kada će ljudi iz preostalih zgrada moći useliti u svoje domove, na koje čekaju godinama. Kordić smatra kako će sljedeći radovi isto podrazumijevati osam zgrada u jednoj fazi, no kada će početi radovi na istim, i o kojim zgradama je riječ, još se ne zna.     

“Sigurno je da čim se odobre sredstva radovi na osiguravanju novih domova će započeti”, poručio je Kordić. 

(InfoNeretva)

Ovo je Zdenko Buhovac, napadač iz Jasenice

MOSTAR -- Zdenko Buhovac, koji je prekjučer ranio svoju braću pucajući na njih iz automatske puške, danas je priveden u Kantonalno tužiteljstvo Mostar gdje je saslušan, prenosi “Studio88“ javljanje portala “Bljesak.info”.

Buhovac je uhićen jučer ujutro u naselju Slipčići nakon što je skoro osamnaest sati proveo skrivajući se od pripadnika policije koji su tragali za njim po brdu i šumi iznad naselja Gornja Jasenica gdje je i počinio kazneno djelo.

Tijekom uhićenja kod sebe je imao automatsku pušku, dva okvira za istu i jednu ručnu bombu.

Nakon privođenja prevezen u Dom zdravlja gdje su ga pregledali liječnici i kako bi mu sanirali jednu posjekotinu na glavi koju je vjerojatno zadobio u tučnjavi s braćom. Nakon toga je prevezen u zgradu MUP-a HNK-a gdje su ga jučer saslušavali istražitelji iz Odjela krim policije.

Buhovac je pobjegao u utorak oko 13.30 sati prethodno ranivši svoju braću Marinka i Darija, a nakon toga je pucao i na policijsku ophodnju.

Dario Buhovac se i dalje nalazi na liječenju na Odjelu traumatologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Njegov oporavak teče uredno i nije životno ugrožen. Marinko Buhovac je jučer s intenzivne njege prebačen na poluintenzivnu njegu abdominalnog odjela Klinike za hirurgiju i životno je ugrožen.

Podsjećamo, između braće je u utorak došlo do verbalnog i fizičkog sukoba, nakon čega je Zdenko uzeo automatsku pušku i ranio Darija i Marinka. Nakon što je pred njihovu kuću stigla policijska ophodnja, Zdenko je zapucao i na policajce te potom pobjegao u brdo.

(InfoNeretva)

VIDEO -- SLIKE / “Pakao u Mostaru” -- Grad sa strahom dočekuje utakmice baraža

MOSTAR -- Utakmice doigravanja za odlazak na EURO 2012. u kojima se u petak navečer sastaju Hrvatska i Turska te BiH i Portugal u Mostaru se dočekuju sa strahom i oprezom. 

Iako policija tvrdi kako nema nikakvih najava eventualnih navijačkih nereda, Mostarcima su još svježe slike masovnih nereda iz 2008. nakon utakmice između Hrvatske i Turske kada je policija borbenim vozilima morala zaustavljati 2000 huligana. 

Iz mostarske policije kažu kako spremno dočekuju nadolazeće utakmice doigravanja za europsko nogometno prvenstvo, a do sada nema nikakvih informacija da bi moglo doći do bilo kakvih navijačkih izgreda. Ipak, imat će raspoređene pojačane ophodnje koje će se brinuti za sigurnost građana i njihove imovine. 

Dragan Jelonjić, načelnik Policijske uprave Mostar, kazao je “Dnevnom listu" kako će se danas održati sastanak gdje će se u detalje dogovoriti sve policijske mjere osiguranja dviju navedenih utakmica. Nadalje, on naglašava kako će, s obzirom na značaj utakmica, sve ono što se ranije događalo i policijska iskustva, PU Mostar pojačati osiguranje gradskog područja.  

“To se posebno odnosi na dijelove grada u kojima postoji najveća mogućnost da navijačke skupine dođu u sukob, a posebnu pozornost obratit ćemo na ugostiteljske objekte u kojima će se gledati utakmice”, kazao je Jelonjić. 

Na samom terenu bit će dovoljan broj policajaca koji će se brinuti za očuvanje javnog reda i mira. Također, on ističe kako za sada nema nikakvih naznaka navijačkih nereda tako da i s te strane nema  apsolutno nikakvih podizanja tenzija. 

“Pakao u Mostaru”, “Masovna tučnjava navijača i policije”, “Ozlijeđeni deseci policajaca i izgrednika”, samo su neki od novinarskih naslova nakon posljednje utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Turske. Grad na Neretvi, iako mu navijački neredi nisu strani, ne pamti izgrede kakvi su se dogodili nakon utakmice između ovih takmaca na Euru 2008. u Austriji. 

Zbog navijačkih nereda koji su izbili te noći običnim građanima se ledila krv u žilama, a grad je bio preplavljen polomljenim staklom, stolicama, bakljama… Na teren su izišle stotine policajaca, koji su bili prisiljeni izvesti i borbeno vozilo. Policija je tada uspjela spriječiti izravne kontakte stotine hrvatskih i, zanimljivo, stotine turskih navijača u Mostaru (?!), ali nisu uspjeli spriječiti divljanja po gradu. 

Prema kasnijim policijskim izvješćima, u neredima je sudjelovalo čak 2000 navijača s obje strane, koji su divljali nekoliko sati. Policija je sve uspjela smiriti kada je na teren izišlo oklopno vozilo te uz uporabu suzavca. Epilog nereda bilo je 16 ozlijeđenih policajaca i četiri izgrednika, oštećena su četiri policijska vozila i jedno specijalno borbeno policijsko vozilo, a pričinjena je velika materijalna šteta, privedeno je 16 osoba.

 

Velikih nereda bilo je i u Čapljini, Stocu, Neumu i Čitluku, ali i diljem Srednjobosanske županije - Vitez, Bugojno, Travnik i Novi Travnik. I na tim područjima nanijeta je znatna materijalna šteta te je ozlijeđeno nekoliko policajaca i izgrednika, podsjeća “Dnevni list”.

(InfoNeretva)

Mostarki nagrada Radija Slobodna Evropa

PRAG -- Tina Jelin Dizdar, dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Sarajeva, dobitnica je godišnje nagrade RSE za video reportažu o reakcijama porodica žrtava genocida u Srebrenici nakon hapšenja prvooptuženog za taj zločin, Ratka Mladića u maju ove godine.

Reportaža Jelin Dizdar je uz četiri druga priloga, u konkurenciji nekoliko desetina radijskih, internet i video priloga iz 28 jezičkih servisa iz 21 zemlje, nagrađena kao "Priča godine" na ceremoniji u sjedištu RSE u Pragu.

U obrazloženju odluke je navedeno da je video prilog Jelin Dizdar izdvojen iz bogate produkcije Balkanskog servisa o hapšenju Mladića krajem maja jer "nikoga nije mogao ostaviti ravnodušnim".

"Svijet vidi Ratka Mladića kao optuženika za ratne zločine i s njegovim hapšenjem se smatra da je "pravda izvršena" ili da je "u pocesu izvršenja". Ali za mnoge od onih koji su preživjeli rat od 1992. do 1995. Mladić nije optuženik za ratni zločin, on je ubica njihovih najbližih. Šta su oni osjećali kada su čuli vijest o njegovom hapšenju?" rekla je Irina Lagunjina, novinar ruskog servisa RSE i članica žirije, na ceremoniji dodjele nagrada.

Tina Jelin Dizdar je inače Mostarka, koje je višegodišnji dopisnik RSE, a godinama je radila i na mostarskom radiju Studio 88.

Evo nagrađenog priloga:

(InfoNeretva)

Sutra prva sjednica nove Vlade HNŽ

MOSTAR -- Sutra, 11. studenog 2011. godine u 10 sati u velikoj dvorani zgrade Vlade HNŽ, održat će se 1. sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

U priopćenju Odjela za odnose s javnošću Vlade još stoji kako će nakon sjednice novi predsjednik Vlade HNŽ, Denis Lasić, održati konferenciju za novinare.

Podsjetit ćemo kako je nova Vlada HNŽ imenovana jučer na sjednici županijske Skupštine, 13 mjeseci nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Vladu čine premijer i ministri iz reda HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a.

(InfoNeretva)

Aluminij -- "Politički porivi iza najava iz EP HZHB"

MOSTAR -- Direktor Aluminija d.d. Mostar Ivo Bradvica uputio je priopćenje za javnost u povodu najava iz Elektroprivrede Herceg-Bosne o smjanjenju za pola ugovorene količine struje. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

s obzirom na frapantan dopis kojega smo zaprimili iz JP Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne, s najavom o jednostranomu kršenju našega međusobnog ugovora o isporuci električne energije u 2011. godini, s naznakom kako će nam od ponoći 11. studenog pa nadalje isporučivati samo 50% od ugovorene količine, s čim sam odmah upoznao sve mjerodavne federalne strukture vlasti, imajući u vidu kako je riječ i o svojevrsnomu političkom pritisku i dobro znajući na što je sve spreman politički plašt Elektroprivrede HZ HB, ovim putom upozoravam svekoliku javnost, sve naše poslovne partnere, predstavnike međunarodne zajednice u BiH i, iznova, sve nositelje entitetske razine vlasti, na ozbiljnost stanja i na katastrofalne posljedice koje bismo, premda smo najvećim izvoznikom u BiH, pretrpjeli u slučaju da Elektroprivreda HZ HB postupi sukladno najavljenom odnosno protivno potpisanomu ugovoru, koji je obvezujući za obje strane.

Naime, bez obzira na to što je poteškoće u svezi s njihovom opskrbom električnom energijom u ovoj godini bilo moguće predvidjeti, čak i bez posebne ekonomske izobrazbe ili iskustva, na što smo mi već i ranije upozoravali, a što i članovi Uprave Elektroprivrede HZ HB priznaju u dopisu kojega su nam poslali 8. ovoga mjeseca, i bez obzira na činjenicu kako je te poteškoće još uvijek moguće otkloniti, ako se ima u vidu da Elektroprivreda BiH izvozi struju dok ju Elektroprivreda HZ HB uvozi, kako bi namirila potrebe svojih potrošača, svejedno se na udaru mostarske Elektroprivrede ponovno našao Aluminij koji je godinama jedinim jamstvom sigurnoga i neprekidnog rada njihovih centrala, svakoga sata, tijekom cijele godine i u točnomu kapacitetu od 125 MWh na godinu.

Dakle, premda bi, da se samo ispoštuje postojeći (i, što je najapsurdnije, zanemareni premda je obvezujući) Zaključak Skupštine FBiH iz 2009. godine o tomu kako je zabranjeno izvoziti struju iz BiH sve dok ne budu, u cijelosti, podmirene sve potrebe domaćih potrošača, ovo neželjeno stanje praktično nestalo, očito je najlakše udariti na Aluminij i, kristalno nam je jasno, o čemu se tu zapravo radi i kako u tim odlukama upravnih tijela mostarske Elektroprivrede, koje nas zgražavaju čak i u ovoj naviknutosti na sveopće ponašanje spram prava i Zakona u ovoj državi, ima jako malo gospodarskoga, a puno više političkoga poriva.

No, ove najave treba shvatiti itekako ozbiljno i vlast mora jasno i neodgodivo reagirati, napose jer je Vlada FBiH većinskim vlasnikom JP Elektroprivrede HZ HB i treba konačno jasno kazati tko što i na koji način smije i može raditi. To poglavito jer Aluminij uvijek, u cijelosti i na vrijeme, izmiruje sve svoje ugovorne obveze, premda sada plaća najskuplju struju u Europi, a najvećim je izvoznikom i u ovoj krizi jedini može, svojim razvojnim planovima, povući naprijed cjelokupnu Federaciju BiH čija Vlada, uostalom, ima značajan udio u strukturi kapitala naše tvornice.

K tomu, ne treba valjda više posebno naglašavati kako Aluminij ne može tek tako isključiti ili uključiti pogone, nego su za to potrebni mjeseci osjetljivoga procesa. U protivnomu, nastaje havarija s nesagledivim posljedicama, među kojima je čak i trajni prestanak rada!

Također držimo i kako bi predstavnici međunarodne zajednice morali biti posebno zainteresirani da svaki poslovni subjekt ispunjava ne samo ono što je ugovoreno, nego i da poštuje međunarodne poslovne standarde, poglavito u slučaju Aluminija koji je već godinama dijelom svjetskoga gospodarstva, brend s nepovrjedivim ugledom među svjetskim poslovnim divovima, s kojima je vezan višemilijunskim ugovorima.

Zato očekujem i tražim, prije svega od entitetskih vlasti, a onda i od međunarodne zajednice, jasno očitovanje i određenje jer je rok za najavljeni potez Elektroprivrede HZ HB precizan i kratak. Očekujem odlučne, žurne, jasne i javne mjere, u cijelosti u skladu s ustavnim i sa zakonskim rješenjima, kako ne bi već sutra bilo dovedeno u pitanje i ono malo dobroga i svijetlog za gospodarstvo, život, rad i, najizravnije, za proračunsko punjenje ove nam FBiH", kaže se u priopćenju direktora Aluminija Mostar.

(InfoNeretva)

SLIKE / Oprez -- Radovi na nepreglednoj krivini

MOSTAR -- Posljednjih sedmica bilježimo otežano odvijanje saobraćaja na dijelu puta M-17 iznad Mostara. 

Naime, vozila se propuštaju naizmjenično jednom trakom usljed radova na nadvožnjaku magistralnog puta M-17, u neposrednoj blizini Pravoslavne crkve.

Na mjestu dogđaja nema policije, nego se saobraćaj regulira uz korištenje svjetlosne signalizacije.

Zbog svega ovoga, vozačima savjetujemo oprez prilikom prolaska, jer se radovi izvode na nepreglednoj krivini, javlja "StarMo.ba".

Inače, radove na pomenutom objektu izvodi građevinsko preduzeće HPinvesting iz Mostara.(InfoNeretva)

SLIKE -- Teža nesreća kod Donje Mahale

MOSTAR -- Dvije osobe su povrijeđene u saobraćajnoj nesreći, do koje je došlo jutros na gradskoj magistrali Bulevar-Rodoč u centru Mostara. Obje povrijeđene osobe su prebačene u bolnicu.

U nesreći su učestvovala dva vozila - bijeli "Peugeot 206", za čijim upravljačem je sjedila ženska osoba, te "Volkswagen Caddy" BH Pošte.

Policija je obavila uviđaj, a za vrijeme njegovog trajanja saobraćaj se odvijao otežano.

(InfoNeretva) (slike -- "StarMo.ba")

srijeda, 9. studenoga 2011.

Tko je ženska osoba što je nestala u Zaliku?

MOSTAR – Prošloga tjedna u blizini Medicinske škole u naselju Zaliku navodno je nestala jedna učenica. 

Srećko Bošnjak, načelnik Sektora kriminalističke policije MUP-a HNŽ-a rekao je "Dnevnome listu" da policija nema prijavu o nestanku učenice na području Mostara, ali da ima prijava o nestanku jedne ženske osobe koja je odrasla i nije u školi. 

“Za nestanak učenice Medicinske škole nemamo službeno podnesenu prijavu. Međutim, imamo prijavu o nestanku odrasle ženske osobe koja se od kuće udaljila prije nekoliko dana i od tada joj se gubi svaki trag”, rekao je Bošnjak "Dnevnome listu".

Ravnatelj Srednje medicinske škole Alija Muhibić je rekao kako nije upoznat s nestankom učenice. 

"Hvala Bogu, nitko od učenika nije nestao iz škole. Možda je riječ o nekoj drugoj školi, no da je riječ o Medicinskoj školi i nekom od naših učenika, vjerojatno bih znao", kazao je Muhibić. 

Naime, kako doznaje "Dnevni list" od jedne učenice ove srednje škole smještene u Sjevernom logoru, u blizini škole uz rijeku Neretvu pronađene su neke osobne stvari od ženske osobe, s čime su upoznata i policijska tijela.

Navodno je jedna od profesorica taj dan kad je djevojčica nestala u blizini škole zapazila starijeg sumnjivog muškarca kako kruži po dvorištu, te nakon što mu se obratila, isti je uz obrazloženje da je u žurbi pohitao u automobil koji je bio parkiran u neposrednoj blizini te nestao. 

Ta ista nastavnica je vidjela s leđa da u automobilu sjedi ženska osoba, no zbog udaljenosti nije mogla dobro vidjeti lice. 

Od toga dana školom bruje razne priče, no dosta njih nepovezano, jer se ne zna je li učenica uistinu nestala ili je sama pak otišla svojom voljom.        

(InfoNeretva)

Bešlić čestitao Lasiću

MOSTAR -- Gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić uputio je čestitku novom premijeru HNK-a, Denisu Lasiću, u povodu današnjeg izbora nove kantonalne Vlade. U čestitki se kaže:

"Poštovani gospodine Lasić,

u povodu Vašeg izbora na mjesto predsjednika Vlade HNŽ-e u ime Gradske uprave Mostara i moje osobno ime primite iskrene čestitke.

Također, ovim putem upućujem i čestitke svim ministrima u novoizabranoj Vladi.

Želim Vam puno uspjeha u daljnjem radu i svladavanju izazova te zahtjevnih poslova i projekata koji stoje pred Vama i Vladom, kojoj ste na čelu.

Iskreno se nadam i želim da u Vašem mandatu Grad Mostar, kao sjedište Županije, ima bolji status te da još kvalitetnije surađujemo na zajedničkim projektima i izvršenju obveza koje dijele Grad i Županija.

S poštovanjem!

Gradonačelnik Ljubo Bešlić", stoji u Bešlićevoj čestitki.

(InfoNeretva)

Jasenica: Napadač nije imao priliku pružiti otpor

MOSTAR -- Zdenko Buhovac iz Jasenice kod Mostara uhićen je jutros u ranim jutarnjim satima u naseljenom mjestu Slipčići kod Mostara, potvrdio je "Feni" glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNŽ-a Srećko Bošnjak.

Buhovac je jučer u mjestu Jasenica pucao iz vatrenog oružja i tom prigodom ranio svoja dva brata nakon čega je pobjegao s mjesta događaja.

"U trenutku uhićenja Buhovac je bio naoružan i to automatskom puškom s dva okvira streljiva i ručnom bombom, no nije imao priliku pružiti otpor. Nakon uhićenja on je prevezen u Dom zdravlja jer u lošem stanju, s obzirom da je cijelu noć proveo na kiši. Nakon toga s njim će biti obavljen razgovor i nastavljena istraga u svezi ovoga događaja", kazao je Bošnjak, prenose mostarski portali.

Po riječima glasnogovornice Kliničke bolnice Mostar Adrijane Bošnjak, tijekom incidenta ozlijeđeni M. B. (1957.) je zadobio prostrijelne rane trbušne šupljine. Jučer mu je urađena operacija, te je trenutno zdravstveno stanje stabilno, ali je životno ugrožen.

Drugi ozlijeđeni u pucnjavi D. B. (1973.) je zadobio prostrijelnu ranu natkoljenice, ali je stabilnoga zdravstvenog stanja.

Podsjećamo kako je jučer nešto iza 13 sati došlo je do incidenta u južnom mostarskom prigradskom naselju Jasenica. U pucnjavi su ranjene dvije osobe, a na mjesto događaja upućene su brojne policijske ophodnje.

Osoba koja je pucala je Zdenko Buhovac, koji se prvobitno posvađao s braćom, te je bilo potezanja noževa, a zatim i vatrenog oružja. On je iz automatske puške upucao svoju braću nakon čega je pobjegao s mjesta događaja.

(InfoNeretva)

SLIKE -- Opet samo skakači obilježili godišnjicu rušenja Starog mosta

MOSTAR -- Na današnji dan prije 18 godina, 9. novembra 1993. godine, u 10.16 sati, sa atriljerijskih položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na brdu Stotina, tenkovskim projektilima potpuno je srušen Stari most u Mostaru - remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrjednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu.

Samom činu rušenja prethodilo je višednevno granatiranje Starog mosta i starog gradskog jezgra Mostara. U momentu rušenja, Stari most bio je star oko 427 godina.

Zajedničkim naporom praktično cijelog svijeta, odnosno vlada nekoliko zemalja sa više kontinenata, uz podršku UNESCO-a, Stari most je obnovljen i svečano otvoren 24. jula 2004. godine.

Rušenje Starog mosta jedan je od događaja kojim se bavi i Haški tribunal na suđenju šesterici Hrvata, civilnih i vojnih lidera samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna.

18-tu godišnjicu rušenja Starog mosta, kao i proteklih godina, simboličnim skokom u Neretvu obilježili su članovi Kluba skakača u vodu "Mostari", javlja "StarMo.ba".

Gradske vlasti zvanično obilježavaju samo godišnjicu obnove Starog mosta. U Klubu skakača "Mostari" smatraju kako se i ovaj datum treba zvanično obilježavati kako se taj događaj ne bi zaboravio i nikada više ponovio.

Most je obnovljen i svečano otvoren 24. jula 2004. godine. Godinu dana kasnije uvršten je na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a.

(InfoNeretva)

VIDEO / SLIKE -- Imenovana nova Vlada HNK, podjele unutar SDA oko fotelja

MOSTAR -- Sa 45 minuta zakašnjenja, usljed brojnih unutarstranačkih konsultacija u SDA oko toga ko će zasjesti u ministarske fotelje, te usred nestanka struje uoči glasanja, Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) izglasala je danas novu Vladu kantona, koju čine ministri iz reda HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDA i SDP-a.

Novina je da su u Vladu, za razliku od prethodnog mandata, ušle HDZ BiH i SDP.

Za ovakav sastav Vlade glasala su 23 zastupnika, 2 su bila suzdržana, dok je jedini "protiv" glasao zastupnik SDA, Zijat Mušić. On je, iako je član jedne od stranaka "Platforme", odbio podržati ovu Vladu, zbog činjenice da su u nju imenovani neki ljudi koji su već bili ministri u nekoliko mandata.

"Danas sam svojom odlukom ispoštovao svoj lični stav. Nekome na žalost, a nekome na sreću što se ovaj moj stav poklopio sa stavovima Gradskog odbora i Kadrovske komisije centrale SDA", izajvio je Mušić novinarima. On je istakao kako je smatrao da će u ovoj novoj vladi biti neki novi ljudi.

Sjednici nisu prisustvovali delegati iz reda Saveza za bolju budućnost (SBB), te jedan delegat iz HDZ-a 1990, javlja "StarMo.ba".

U novoj Vladi HNK su: ministar unutrašnjih poslova je Mario Šulenta (HDZ BiH), ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave je Radenko Mirić (SDP), ministar financija je Samir Hadžihuseinović (SDP), ministar prometa i veza Ilija Cvitanović (HDZ 1990), ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zlatko Hadžiomerović (SDA), ministar graditeljstva i prostornog uređenja Suad Hasandedić (SDA), ministar gospodarstva Amer Zagorčić (SDP), ministar zdravstva je Mladen Bošković (HDZ BiH), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović (HDZ BiH), ministar za pitanja branitelja je Marinko Petrić (HDZ 1990), a ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša je Semin Borić (SDA).

Inače, prije glasanja, Skupštini je plan rada iznio novi premijer Denis Lasić. On je među prioritete uvrstio rad na poboljšanju ekonomije, povećanju ukupnog društvenog proizvoda, otvaranju novih radnih mjesta, boljem poštivanju ljudskih prava, većoj toleranciji, te je kao prioritetne oblasti - među ostalim - spomenuo energetiku i turizam.


 
Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Skupštini HNK-a je izjavio da će vrijeme pokazati kako će ova Vlada raditi, ali kako očekuje da će biti timska i profesionalna.
 
Nakon pauze u radu Skupštine HNK, novoizabrani ministri su položili svečanu zakletvu.

(InfoNeretva)

Papac -- U BiH nije bilo ulaganja kao kod Hrvatske i Srbije

SARAJEVO -- U petak će bh. nogometna reprezentacija na Bilinom Polju tražiti pozitivan rezultat protiv Portugala u prvom susretu doigravanja za plasman na Euro 2012. godine u Poljsku i Ukrajinu.

O tim je dvobojima govorio i iskusni defanzivac Saša Papac, nogometaš škotskog prvaka Glasgow Rangersa. Pred Papcem, kao i pred ostalim našim reprezentativcima je, nema sumnje, najveći test u karijeri. Papac će se morati suočiti sa najvećim svjetskim igračima poput Nanija (Manchester United) i Cristiana Ronalda (Real Madrid).

- Za nas je igranje protiv Portugala u baražu najgori mogući izbor. Radije bismo igrali protiv Češke ili Irske - priznao je Papac, čiju izjavu prenosi Evening Times, uoči prve utakmice s Portugalom.

- No, ovaj put imamo puno bolju momčad nego prije dvije godine. Portugal, opet, možda nije jak kao što je tada bio. Imali su puno problema u ovim kvalifikacijama, a mi smo iz utakmice u utakmicu sve jači i jači i zato smatram da imamo dobre šanse. Mislim da možemo pobijediti svakoga - ističe Papac koji se ove godine u prijateljskoj utakmici s Grčkom vratio u nacionalni dres, prenosi "Dnevni Avaz" pisanje "Totalsporta".

- Bit će teško protiv Portugala, ali znamo samo da ćemo dati sve od sebe kako bi se plasirali na EP. Za BiH bi to bila velika stvar. Osobno, to bi bio ogroman uspjeh. Vidjeli smo da drugi poput Hrvatske i Srbije posljednjih nekoliko godina odlaze na velika takmičenja. Mi to još nismo činili, jer nakon rata na Balkanu, bili smo ti koji imaju najviše problema. Nismo imali isti iznos novca za ulaganja i sve je počelo daleko sporije nego kod naših susjeda. Imali smo uvijek dobrih igrača, ali nije bilo ulaganja u nogomet.

Rođeni Mostarac kazao je kako BiH reprezentacija ima mnogo kvalitetnih igrača.

- Imamo vrhunske igrače poput Edina Džeke, Miralema Pjanića iz Rome, također Senada Lulića iz Lazija. Naš kapiten Emir Spahić je u Sevilli, dva naša igrača, Sejad Salihović i Vedad Ibišević, igraju u Hoffenheimu. Ja sam u Rangersu, imamo tri igrača u Moskvi (CSKA, Dinamo, Lokomotiv).

  (InfoNeretva)

  VIDEO -- Danas godišnjica rušenja Starog mosta

  MOSTAR -- Na današnji dan prije 18 godina, 9. novembra 1993. godine, u 10.16 sati, sa atriljerijskih položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na brdu Stotina, tenkovskim projektilima potpuno je srušen Stari most u Mostaru - remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu i jedan od najvrjednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu.

  Samom činu rušenja prethodilo je višednevno granatiranje Starog mosta i starog gradskog jezgra Mostara. U momentu rušenja, Stari most bio je star oko 427 godina.

  Zajedničkim naporom praktično cijelog svijeta, odnosno vlada nekoliko zemalja sa više kontinenata, uz podršku UNESCO-a, Stari most je obnovljen i svečano otvoren 24. jula 2004. godine.

  Rušenje Starog mosta jedan je od događaja kojim se bavi i Haški tribunal na suđenju šesterici Hrvata, civilnih i vojnih lidera samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna.

  (InfoNeretva)

  Žuljević -- Nema informacija da će Skupština HNŽ biti odgođena

  MOSTAR -- Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) bi danas, 13 mjeseci nakon izbora, napokon trebala dobiti novu vladu.

  Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Skupštini HNŽ-a, kazao je kako nije bilo nikakvih informacija iz SDA o eventualnom odgađanju za sutra najavljene sjednice, piše "Oslobođenje".

  "SDA je tražila da se sjednica održi u srijedu i u međuvremenu od njih nije bilo nikakvih informacija da će sjednica Skupštine biti odgođena. Dakle, nema nikakvoga razloga da HNK u srijedu ne dobije novu vlast. SDA je imala određenih problema oko imenovanja kadrova u novu vladu i mislim kako su do sada izvršili sve potrebne procedure", rekao je Žuljević.

  Dodao je kako su sve stranke, osim SDA, bile spremne za formiranje nove vlade HNŽ-a, te kako sada više ništa ne priječi izbor nove vlasti.

  Opširnije u "Oslobođenju"...

  (InfoNeretva)

  utorak, 8. studenoga 2011.

  Jasenica -- Potraga obustavljena, ranjeni van životne opasnosti

  MOSTAR -- U obiteljskoj svađu u mjestu Jasenica, u blizini Mostara, danas oko 13 sati došlo je do uporabe automatskog vatrenog oružja, uslijed čega su dvije osobe zadobile prostrjelne rane.

  Po riječima glasnogovornika Uprave policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećka Bošnjaka, ranjeni M.B. i D.B. izvan su životne opasnosti, a osoba koja je pucala i dalje se nalazi u bijegu.

  "Potraga je zbog slabe vidljivosti prekinuta do jutra, no na terenu je pojačano prisustvo policije koja osigurava lokalitet na kojem je došlo do pucnjave i širi lokalitet Jasenice", dodao je Bošnjak, javljaju portali, pozivajući se na izvještaj agencije “Fena”.

  (InfoNeretva)

  “Jedina alternativa” -- Dva HDZ-a ne odustaju od rekonstrukcije Vlade FBiH

  MOSTAR -- Za srijedu, 9. studenoga 2011. godine, je najavljeno održavanje sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije tijekom koje bi se trebala izabrati nova Vlada, nakon čega i formalno započinje novi krug razgovora vodećih političara u BiH oko uspostave državnog Vijeća ministara, saznaje Večernji list.

  Već danas bi kandidatu za premijera u HNŽ-u Denisu Lasiću iz HDZ-a BiH trebala biti dostavljena imena kandidata dvojice ministara iz redova HDZ-a 1990 te trojice iz SDA. Od ranije je HDZ kandidirao Marija Šulentu za unutarnje poslove, Donku Jovića za resor poljoprivrede, dok će pak Mladen Bošković preuzeti Ministarstvo zdravstva. SDP je usuglasio da Amer Zagorčić preuzme Ministarstvo gospodarstva, Radenko Mirić pravosuđe, a Samir Hadžihuseinović financije.

  HNŽ će biti druga županija u kojoj će zajednički vlast ustrojiti vodeće hrvatske i bošnjačke stranke, dva HDZ-a te SDP i SDA. Upravo ove stranke će do kraja tjedna započeti bilateralne susrete oko uspostave državnog Vijeća ministara, a u čemu ih podupire i međunarodna zajednica.
  Kako se doznaje, na posljednjem sastanku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića s liderom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom dogovoreno je da se započne s organiziranjem zajedničkog susreta nakon što se spusti zavjesa na županijsku vlast.

  Zamjenik predsjednika SDP-a BiH Damir Hadžić ustvrdio je da je hrvatski blok odustao od uvjetovanja uspostave Vijeća ministara s rekonstrukcijom federalne Vlade.

  No, doznaje se da dva HDZ-a uopće nisu odustala od takvog zahtjeva, niti su ranije postavljali kao ultimatum bošnjačkoj strani ili u razgovorima s međunarodnim dužnosnicima.

  Kako se doznaje od izvora unutar ove stranke, u novom krugu razgovora ponudit će se ponovno šira rješenja od Vijeća ministara, koja bi uključivala i federalnu Vladu kako bi se postigao potreban kompromis.

  No, ukoliko ne bude spremnosti za takve razgovore, iz dva HDZ-a su najavili da će inzistirati da isključivo hrvatske stranke za koje je glasovalo 90 posto Hrvata na posljednjim izborima ponude svoje kandidate za Vijeće ministara.

  Hrvatska je strana i prigodom proteklih razgovora oko Vijeća ministara pokazivala spremnost popustiti da uz predsjedatelja popune manje atraktivna ministarstava poput resora prognanika i izbjeglica, dok bi pak tražili važnije zamjeničke pozicije u vanjskim poslovima ili pak financijama.

  Pri tome su odbacili bilo kakvu mogućnost trgovine hrvatskim ministarstvima u Vijeću ministara ukoliko se ne otvore razgovori oko restrukturiranja federalne Vlade.

  A unatoč pohvalama visokog predstavnika u izvješću upućenom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, federalna Vlada nema niti jednog značajnijeg rezultata u sedam mjeseci rada, osim u smjenjivanju uprava i nadzornih odbora javnih poduzeća, federalnih uprava, agencija.

  A da će je biti vrlo teško održati, svjedoče i prvi pritisci njima bliskih sindikata, kao i stanje na federalnom računu.

  Do kraja godine proračunskim korisnicima nedostajat će oko 160 milijuna maraka. Kada se tome pridoda loša i gotovo nikakva komunikacija s Vijećem ministara ili pak većinskim hrvatskim županijama, rekonstrukcija postaje jedina realna alternativa, tvrdi “Večernji list”.

  (InfoNeretva)

  UPOZORENJE -- Lopovi upadaju u stanove usred dana!

  MOSTAR -- Ferid Suljović Čičo (30) iz Goražda, nastanjen u Sarajevu, prvi je na popisu kradljivaca za kojim traga mostarska policija. U posljednjem ga je slučaju jedna od vlasnica stana u Centru II i zatekla u stanu.

  Iz Odjela krim-policije PU Mostar napominju da se samo u posljednja dva tjedna na području ovog naselja dogodilo desetak provalnih krađa u stanove iz kojih je nestao novac te zlatni nakit, piše “Večernji list”.

  “Kako bi izbjegli neugodna iznenađenja, svim građanima predlažemo da ne ostavljaju ključeve stana ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima koja su dostupna nepoznatim osobama, a ako odlaze na duže, da ih ostave osobi u koju imaju povjerenja i koja će stan što češće obilaziti. Novac i druge vrijedne predmete treba pohraniti na sigurno mjesto i obvezno uključiti alarmni sustav, ako ga imate”, navode iz PU Mostar. Zabrinuta čitateljica iz Centra II upozorava stanovnike na pljačke koje su sve češće u Mostaru.

  “Lopovi proteklih dana zvone po stanovima i gledaju ima li itko u njima. Meni su pozvonili na vrata i pitali me je li moj auto golf III, te da ga pomaknem jer im navodno smeta i ne mogu izaći s parkinga. Ja sam im rekla kako nemam taj auto i izašla sam na balkon, a ispred zgrade nije bilo automobila koji nije mogao izaći s parkinga. Obaviještena sam kako je u proteklih nekoliko dana bilo izvršeno više pljački u Mostaru, te želim upozoriti čitatelje na oprez”, upozorava čitateljica.

  Prva taktika provalnika je provjera ima li itko u stanu ili kući. Ako netko ipak ima u stanu, postavi neko bezazleno pitanje, kako se ne bi sumnjalo u namjeru provale. Sarajevska policija je Čiči pokušala ući u trag, ali je zimus pobjegao kroz prozor stana u kojem je pronađeno oko pola kilograma heroina.

  O kakvom se ‘ušminkanom’ tipu radi, svjedoči i činjenica da je svoga ‘partnera’ Marija Tomasa lanjskog prosinca dočekao i umalo usmrtio jer je ovaj pri bijegu iz jednog stana povikao: Čičo, bježi!

  (InfoNeretva)

  Jasenica -- Pucao na braću, na policiju, u toku potraga

  MOSTAR – Zdenko Buhovac iz Mostara ranio je danas dvojicu svoje braće Marinka (1957.) i Darija (1973.), a potom se dao u bijeg prema šumi. Prije nego što je pobjegao, pucao je i na policijsku patrolu.

  Marinko i Dario su vozilima Hitne pomoći prevezeni u Centar urgentne medicine Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Prema posljednjim informacijama, liječnici se bore za život Marinka koji je zadobio prostrijelnu ranu trbušne šupljine.

  Dario je prošao s mnogo lakšom ozljedom. On je, kako saznaje "Dnevni list" u bolnici, zadobio prostrijelnu ranu natkoljenice i nije u životnoj opasnosti.

  Za Zdenkom je danas do samog zaključenja ovoga broja "Dnevnog lista" trajala potraga u koju su uključene sve policijske strukture MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

  Susjedi kažu kako je Zdenko i ranije pravio probleme po kući. U nekoliko je navrata fizički nasrtao na braću (Marinko je invalid op. a.) zbog čega je intervenirala i policija.

  Kažu kako je opasan i da ne znaju je li sa sobom ponio još naoružanja osim automatske puške "kalašnjikov" iz koje je pucao na braću i policajce.

  Što se tiče Zdenkovog motiva ranjavanja braće, mještani navode kako ga zapravo i nema.

  Zdenko je otprije poznat po nasilničkom ponašanju. Prije nekoliko godina je radio u policiji i dobro zna rukovati oružjem. Iz policije je potjeran jer je počinio prekršaj. Navodno je i kada nije bio na smjeni oblačio policijsku uniformu i zaustavljao automobile te vozačima nelegalno naplaćivao kazne.

  Opširnije sutra u "Dnevnom listu"...

  (InfoNeretva)

  Saobraćajka na Rondou -- Autom na biciklistu

  MOSTAR -- Jedna osoba zadobila je povrede zasad neutvrđenog stepena u saobraćajnoj nesreći, koja se kasno poslijepodne, nešto oko 17 sati, dogodila na mostarskom Rondou.

  Kako se saznaje na mjestu događaja, na samom kružnom toku auto "Ford Fiesta" hrvatskih registarskih tablica udarilo je u biciklistu.

  Tom prilikom, osoba koja je bila na biciklu, čiji pol i identitet još nisu poznati, povrijeđena je i prebačena je vozilom Hitne pomoći u mostarski Sveučilišni klinički centar (SKC).

  U toku je policijski uviđaj na mjestu događaja.

  (InfoNeretva)

  UDARNA VIJEST -- Pucnjava u Jasenici, dvoje ranjenih, jedno u bijegu

  MOSTAR -- Dvije osobe su ranjene, a stepen njihovih povreda još nije poznat, u pucnjavi do koje je danas došlo u naselju Jasenica, jugozapadno od Mostara. Potvrdio je ovo za “In Vijesti” načelnik Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Srećko Bošnjak.

  Prema nezvaničnim saznanjima, o kojima u policiji još ništa nisu mogli reći, osoba po prezimenu Buhovac pucala je u dvojicu braće čiji identitet još nije saopćen, te se nakon toga dala u bjekstvo.

  Saznaje se kako su na terenu angažirane i specijalne policijske jedinice MUP-a HNK.

  (InfoNeretva)

  SLIKE -- Sudar kamiona i “Forda” u Ortiješu

  MOSTAR -- Velika materijalna šteta posljedica je saobraćajne nesreće, koja se tokom jutra dogodila na magistralnom putu M-17, u mjestu Ortiješ, nekoliko kilometara južno od Mostara.

  Do nesreće je došlo kada su se sudarili teretno vozilo “Man” i automobil “Ford Focus” karavan. Srtećom, tom prilikom niko nije povrijeđen.

  Kako se moglo saznati na mjestu događaja, do sudara je došlo tako što je vozač “Ford Focusa” skretao na benzinsku pumpu, te je tom prilikom došlo do kontakta sa kamionom.

  Uviđaj su izvršili pripadnici Policijske uprave Mostar, a za to vrijeme se saobraćaj odvijao otežano jednom kolovoznom trakom, te su zabilježene i veće gužve, javlja "StarMo.ba".  (InfoNeretva)

  Gile Kalajdžić -- Mostarac koji će jednog dana zaigrati u velikom klubu

  MOSTAR -- Mostar je gotovo čitavo jedno stoljeće podneblje istinski bogato fudbalskim talentima.

  Mnoštvo njih kasnije je preraslo u fudbalske veličine koje su ovaj grad proslavile diljem Evrope i svijeta. U moru onih najvećih naravno broj jedan je po mnogima Duško Bajević, iako oni najstariji kažu da je najveći legendarni Muhamed Mujić, čovjek kojega je još jedna legenda - Ivica veliki Švabo Osima pozvala da bude gost NFSBiH na predstojećoj utakmici baraža između naše najbolje selekcije i Portugala.

  Rame uz njih je i svojevremeno najbolji golman na svijetu Enver Marić, potom Franjo Vladić, Baka Slišković, Semir Tuce, Vaha Halilhodžić, Sergej Barbarez, Meho Kodro...

  Iz čuvene fudbalske porodice Kalajdžić za sad je svakako najviše napravio Avdo, čovjek koji u svojim nogama ima ogroman broj utakmica u dresu Veleža i čovjek koji je i danas aktivan u fudbalu, na poziciji trenera u stručnom štabu mlade reprezentacije, te poziciji direktora omladinske škole Veleža, piše “Sportin.ba”.

  Njegova braća su također nekada bili poznati igrači malog fudbala u gradu na Neretvi, a sin Anis je na pragu prvog tima. Ipak dječak koji od svih Kalajdžića obećaje najviše je Avdin nećak, Adnan.

  Omaleni Gile, kako ga od milja zovu u Mostaru trenutno nastupa za pionirski tim Veleža. Prethodno je sa predpionirima bio prvak države, i najbolji igrač i strijelac završnice prvenstva.

  Igra na poziciji centralnog veznog, a fudbalskog uzora našao je u kontraverznom Englezu Wayneu Rooneyu. Kako kaže za fudbal živi, a jednog dana bi volio zaigrati u nekom velikom klubu.

  Ukoliko se stvari budu odvijale željenim tokom, onda u takav rasplet svi ono koji Adnana poznaju niti jednog trena ne sumnjaju.

  (InfoNeretva)

  ponedjeljak, 7. studenoga 2011.

  Dvoje ranjeno u pucnjavi u Jablanici, tučnjava u Starom gradu

  MOSTAR/JABLANICA -- Dvije osobe su povrijeđene u pucnjavi do koje je došlo sinoć u Jablanici, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

  Prema riječima šefa Sektora kriminalističke policije MUP-a HNK-a, Srećka Bošnjaka, riječ je o slučaju u kojem je jedna osoba pucala u vozilo u kojem su se nalazile dvije osobe, koje su zadobile prostrijelne rane, te su prebačene u bolnicu Južni logor Regionalnog medicinskog centra (RMC) "Dr. Safet Mujić" Mostar, javlja "StarMo.ba".

  Osoba koja je pucala je lišena slobode, odnosno predala se, a pronađeno je i oružje iz kojeg je pucano, te je otvorena istraga, rekao je Bošnjak.

  On je također potvrdio da je tokom Bajrama zabilježeno više narušavanja javnog reda i mira u Mostaru. Tako je u jednom slučaju, u Starom gradu, više osoba zadobilo teže tjelesne povrede, usljed tučnjave do koje je došlo u kasnim noćnim satima.

  (InfoNeretva)

  SLIKE -- Pronađen mrtav 47-godišnjak

  MOSTAR -- Jedan 47-godišnjak pronađen je u beživotnom stanju, kasno sinoć, u naselju Vrapčići, nekoliko kilometara sjeverno od Mostara, u jednoj ulici preko puta lokalne pošte, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

  Riječ je o osobi inicijala N.D. (1964.), za kojeg mještani - koji se nisu željeli predstaviti - kažu da je imao problema sa skitnjom i alkoholom. Mještani kažu da je njegovo beživotno tijelo pronađeno u jednom kanalu navedene ulice.

  Uzrok smrti još je nepoznat, javlja "StarMo.ba".  (InfoNeretva)

  SLIKE / Tragedija: Poginuo od udara groma na haremu!

  MOSTAR -- Jedna osoba stradala je na tragičan način, danas nešto prije 11 sati, na mjesnom haremu u naselju Vrapčići, par kilometara sjeverno od Mostara.

  Samir L. (1970.), stalno nastanjen u Sarajevu, u općini Novi Grad, stradao je od udara groma, kada je obilazio mezarje rodbine, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

  Prema riječima očevidaca, zajedno s njim pod kišobranom bila je i njegova majka, kada je odjednom došlo do udara groma. Samir L. je odmah po udaru još davao znake života, te je hitno prebačen u Regionalni medicinski centar (RMC) "Dr. Safet Mujić" u Mostaru.  No, kako je potvrđeno u policiji, nedugo nakon toga je preminuo.

  Na mjestu događaja, lokalnom haremu u Vrapčičima, nedugo nakon ovog nesretnog slučaja, ostala je drška od kišobrana, kojeg je u ruci držao nastradali Samir L.  (InfoNeretva)